kawa arabica smak

Zwykło się uważać, że jeśli idealna kwa to bez żadnego ale arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa 100 arabica mielona
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkiem różne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są bardzo analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Arabica Afryka
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje niemal przez cały rok i kocha ciepło, w następstwie tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją integrować z aromatami, dlatego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dokładnie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie uzupełnieniem.