Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film