Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może wobec tego, że wykorzystane przez nich składniki są rześkie, aromatyczne oraz odpowiednie dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także wyborne oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, ale także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska Kraków
Zerknij na kilka poniższych czynników, które stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Olej z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E i inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.
Restaurants near Main Market Square
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są wspaniałe, lecz te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.