Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne obyczaje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie stereotypowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, że najważniejszym i najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma naprawdę wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest wyborna oraz sycąca.